REGISTRACE / PŘIHLÁŠENÍ
OK 365 Internetový magazín
Rubriky
Archivy

Tepelné mosty jsou závažnou skrytou vadou stavby

Tepelné mosty ohrožují stavbu, její funkčnost a snižují kvalitu bydlení. Jedná se o skrytou vadu stavby, jejíž odhalení a odstranění zpravidla není jednoduchou záležitostí.

 

Pro zjištění tepelných mostů a zjištění přesných poloh je vhodné použít plošné měření pomocí termovize. Při tomto měření se zjišťuje povrchová teplota budovy. Aby měření bylo možné realizovat, je nutná existence tepelného toku v konstrukci. To znamená, že čím větší je rozdíl teplot venkovního prostředí a vnitřku budovy, tím zřetelnější jsou plošné změny povrchových teplot. Proto má smysl provádět tato měření pouze v zimním období, kdy je zajištěn maximální tepelný tok v obvodových konstrukcích budovy.

Důsledkem tepelných mostů bývá kondenzace vodních par. Pokud pára kondenzuje na vnitřním povrchu stěny, je pravděpodobné, že se v těchto místech bude vyskytovat zdraví nebezpečná plíseň. Jestliže vodní pára kondenzuje uvnitř konstrukce, zvyšuje se obsah vody v porézních materiálech a tím se zvyšuje tepelná vodivost.

Obecné řešení závad a eliminace tepelných mostů neexistuje. Vždy je nejdůležitější odhalit příčinu a tu řešit. Jestliže se tepelné mosty vyskytují v obvodové stěně, je obecným řešením zateplení fasády.

Důležité ovšem je, zvolit správný izolační materiál a dodržet veškeré technologické postupy při instalaci.

V současnosti lze už moderními přístroji odhalit místa tepelných mostů. Určitě se vyplatí poradit se s odborníky, provést měření a situaci řešit. Jak postupovat při odstraňování tepelných mostů poradí odborní pracovníci ze společnosti Stav Agency s.r.o. z Liberce.

http://www.stav-agency.cz/scsdc/zateplovani-budov/

http://www.stav-agency.cz/scsdc/zateplovani-domu/

http://www.stav-agency.cz/2019/08/27/tepelne-mosty-jsou-zavaznou-skrytou-vadou-stavby/

Comments are closed.